Home
Blog
Military Divorce
Do Military Housing and Food Allowances Count for California Child Support?

Do Military Housing and Food Allowances Count for California Child Support?

  |    |  
Last Modified on Nov 06, 2026

Yes. Military housing and food allowances can be included in California child-support income even when they are not subject to ordinary income tax.

The key distinction is between tax treatment and support treatment. A payment does not disappear from the support calculation merely because it is nontaxable.

Person using a calculator while reviewing financial documents at a desk
Illustrative stock photograph. Photo: Kindel Media / Pexels.

What Rutter and California authority explain

Rutter discusses military housing and food allowances under Family Code section 4058 and Marriage of Stanton. The allowances help meet living expenses and are included when determining income for guideline child support.

For example, a member receiving basic pay plus separate housing and food allowances should not have support calculated solely from taxable basic pay. The amount and tax character of the allowances need to be accurately entered.

The rule does not mean that every military payment is treated identically. Travel reimbursements, temporary adjustments, and other special items require identification rather than being automatically labeled recurring income.

Why the bank deposit can be misleading

The amount deposited may already reflect allotments, retirement contributions, debt payments, insurance, and withholding. Those items can make take-home pay look substantially smaller than total compensation.

An attorney should reconcile the LES with the deposits instead of using the deposit as the starting and ending point. California’s allowable deductions must be evaluated under the support rules rather than accepted simply because payroll made them.

Enter nontaxable income correctly

Housing and food allowances should retain their proper tax treatment in the support calculation. Treating them as taxable wages can distort the guideline result. Adding the same allowance in two places can distort it in the other direction.

In-kind housing presents a related but separate question. If the member receives housing rather than a cash allowance, the actual benefit and applicable support treatment need review. Do not assume that a cash housing rate can always be added on top of another housing benefit.

Account for changing circumstances

Reassignment, deployment, dependent status, and living arrangements may change allowances. Current orders and recent LES records help determine whether a payment is ongoing or temporary.

A support request should explain the compensation actually received and reasonably expected. If income has changed after an existing order, obtain advice about modification rather than unilaterally adjusting payments.

Military compensation requires careful input, not a different commitment to the children’s support. Edgar & Dow can review the pay records, separate taxable from nontaxable components, and present a supported California guideline calculation.

A simple example of the difference

Assume a member receives $5,000 in basic pay and $2,000 in housing and food allowances each month. Looking only at the $5,000 taxable-pay figure leaves out compensation relevant to California child support. That does not mean support equals a fixed percentage of $7,000; the guideline still requires the appropriate incomes, deductions, parenting information, and other inputs.

The example is about identifying compensation. It is not a support estimate and should not be used as one.

Included in income does not mean reachable by every collection method

A parent may reasonably ask why the court includes an allowance that ordinary military garnishment does not reach. The answer is that establishing support and collecting it are governed by different rules.

DoD’s Financial Management Regulation, volume 7A, chapter 41, excludes housing and subsistence allowances from ordinary garnishment. That exclusion does not undo the California income calculation. If payroll withholding falls short, the support obligation and the payments actually credited need to be compared.

What if the allowance changes?

A reassignment may change compensation without automatically changing the support order. The parties should identify the new amount, when it started, and whether the overall circumstances warrant a modification request.

The California basis includes Family Code section 4058(a) and In re Marriage of Stanton (2010) 190 Cal.App.4th 547, discussed in Rutter paragraph 6:207.5. The practical task is to use the correct current figures and explain their tax character rather than rely on a generic military-pay estimate.

Is an allowance reserved exclusively for the member’s own expenses?

An allowance’s purpose and tax character do not by themselves remove it from California child-support income. Family Code section 4058(a) expressly addresses military housing and food allowances, and Stanton addresses the federal-preemption argument concerning their inclusion.

That does not convert every housing payment into a fixed support award. The guideline calculation still requires the relevant facts and appropriate inputs. It also does not establish that a former spouse personally owns the member’s BAH.

The clearer explanation is that the allowance is part of the compensation evaluated for support, subject to the applicable rules. Ownership of a specific payroll item, calculation of support, and collection through withholding are different questions.

Keeping those questions separate helps the parents evaluate a proposed order without arguing over an inaccurate claim that the recipient either owns the entire allowance or can never benefit from it in a support calculation.

Official sources · California Family Code § 4058

Explore the Military Divorce Library · Military-divorce representation in Riverside

Schedule Your Military Divorce Consultation

The information on this website is for general information purposes only. Nothing on this site should be taken as legal advice for any individual case or situation. This information is not intended to create, and receipt or viewing does not constitute, an attorney-client relationship.

© Copyrights 2026 Edgar & Dow. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy

*Images are obtained under license from Canva and other third-party stock image providers, with attribution included where required.

Digital Marketing by rizeup-logo